Moeilijke wachtwoorden maken en onthouden

Moeilijke wachtwoorden maken en onthouden

on 30 mei 2016

Regelmatig verschijnen er berichten over gestolen databases met wachtwoorden, zoals onlangs weer bij LinkedIn. Dit betekent potentieel dat uw e-mailadres en wachtwoord in de handen van vreemden terecht is gekomen. Een groot probleem, maar nog groter als dat zelfde wachtwoord ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld uw e-mailaccount of bank!

Test hier of uw wachtwoord is gelekt!*

*Vul uw e-mailadres(sen) hier in en klik naderhand op ‘notify me’.

Zorg er dus voor dat u op elke site een ander wachtwoord gebruikt! Ondoenlijk? Nee, niet als u een wachtwoordmanager gebruikt. Enkele populaire programma’s zijn LastPass, 1Password, KeePass (voor ervaren gebruikers) of Passless. Deze programma’s maken lange willekeurige en dus moeilijke wachtwoorden voor elke website die u gebruikt en onthouden deze wachtwoorden veilig voor u. U hoeft vanaf dan nog maar één wachtwoord te onthouden. Dit werkt ook op smartphones en tablets. Zorg er natuurlijk wel voor dat het wachtwoord van de wachtwoordmanager moeilijk te raden is voor mensen.

Voorbeeld:
“Neem bijvoorbeeld een zinnetje in gedachten en gebruik telkens de eerste letter van de woorden.” wordt: Nbez1g&gtdelvdw. Hoe langer hoe beter!

Een hele lange (liefst gekke) zin mag ook. Als het wachtwoord maar lang is en niet bestaat uit één woord, naam of geboortedatum.

 

Nog meer veiligheid

authenticatorSommige accounts (vb: Gmail, Hotmail, Dropbox, Facebook, LinkedIn) zijn nog veiliger te maken. Zo veilig, dat zelfs iemand die uw wachtwoord kent niet kan inloggen. Dit heet: Verificatie in twee stappen. Deze optie vraagt eenmalig (dus in principe niet telkens op uw eigen computer of telefoon) om naast uw wachtwoord een extra code in te vullen. Deze code wordt door een app op de telefoon gegenereerd. Een hacker moet dan, om in te kunnen loggen, het wachtwoord én de telefoon stelen. Aangezien de meeste hackers vanuit het buitenland werken, is de kans dat dat lukt zeer klein.

 

Deel dit bericht om dergelijke lekken in de toekomst minder risicovol te maken!