Ondersteuning Windows Vista stopt april 2017

Ondersteuning Windows Vista stopt april 2017

on 30 mei 2016

In 2014 was het groot nieuws: de ondersteuning van Windows XP zou stoppen. Dit riep veel vragen op. In april 2017, tien jaar na uitgave, gebeurt hetzelfde met XP’s opvolger: Windows Vista. In dit bericht zullen we de belangrijkste vragen weer beantwoorden.

 

Wat is het risico?

Vanaf april 2017 wordt besturingssysteem Windows Vista niet meer voorzien van updates van Microsoft. Deze updates zorgen er voor dat Windows verbeterd wordt en veiliger is. In zekere zin is een besturingssysteem dus nooit ‘af’; telkens weer moet er worden gecorrigeerd op nieuwe programma’s, apparaten maar ook bedreigingen van hackers, virussen en andere malware. Het is dus van belang deze updates altijd te installeren. Bescherming van een virusscanner of andere programma’s is niet toereikend!

Online bankieren is vanaf 8 april niet meer veilig op Windows XP.

Online bankieren is vanaf april 2017 niet meer veilig op Windows Vista en ouder.

Als de ondersteuning van Windows Vista stopt, worden zogenaamde ‘lekken’ in Windows niet meer gedicht en hebben hackers vrij spel. Zij speuren programma’s af naar zulke lekken, waardoor zij een systeem kunnen binnendringen op zoek naar persoonlijke informatie of (bank-)inloggegevens. Ongemerkt worden nu nog veel van deze aanvallen door Microsoft onmogelijk gemaakt door lekken te dichten via updates. Verwacht wordt dat hackers die nu al een lek hebben ontdekt, wachten tot na april 2017 met het misbruiken ervan, zodat ze hier ongestoord mee door kunnen blijven gaan.

Na april 2017 is het dus niet meer vertrouwd om een computer met Windows Vista (of ouder) te gebruiken voor internet. Met name telebankieren of andere handelingen waar persoonsgegevens in het spel zijn wordt ten zeerste afgeraden. Banken betalen online gestolen geld niet terug als u verouderde software of een niet bijgewerkte virusscanner gebruikt.

 

Wat kan ik doen?

Windows 10 installeren is een goede optie. Een nadeel hiervan is wel dat u voor uw oude computer een nieuwe officiële Windowslicentie nodig hebt.

Is uw computer verouderd, dan is de aanschaf van een nieuwe PC vaak een betere optie. De Windowslicentie én installatie zijn dan gratis. Vaak kunt u uw eigen scherm en andere randapparatuur blijven gebruiken. Voor actuele aanbiedingen kijkt u op www.peterscomputers.nl/aanbiedingen.