Ondersteuning Windows XP stopt in april

Ondersteuning Windows XP stopt in april

on 6 feb 2014

Een tijdje geleden kondigden kranten en nieuwssites het al aan: Microsoft stopt de ondersteuning van Windows XP per 8 april 2014. Dit roept veel vragen op bij klanten die nog Windows XP gebruiken. In dit bericht zullen we de belangrijkste vragen beantwoorden.

 

Wat is het risico?

Vanaf april wordt besturingssysteem Windows XP niet meer voorzien van updates van Microsoft. Deze updates zorgen er voor dat Windows verbeterd wordt en veiliger is. In zekere zin is een besturingssysteem dus nooit ‘af’; telkens weer moet er worden gecorrigeerd op nieuwe programma’s, apparaten maar ook bedreigingen van hackers, virussen en andere malware. Het is dus van belang deze updates altijd te installeren. Bescherming van een virusscanner of andere programma’s is niet toereikend!

Online bankieren is vanaf 8 april niet meer veilig op Windows XP.

Online bankieren is vanaf 8 april niet meer veilig op Windows XP.

Als de ondersteuning van Windows XP stopt, worden zogenaamde ‘lekken’ in Windows niet meer gedicht en hebben hackers vrij spel. Zij speuren programma’s af naar zulke lekken, waardoor zij een systeem kunnen binnendringen op zoek naar persoonlijke informatie of (bank-)inloggegevens. Ongemerkt worden nu nog veel van deze aanvallen door Microsoft onmogelijk gemaakt door lekken te dichten via updates. Verwacht wordt dat hackers die nu al een lek hebben ontdekt, wachten tot na 8 april met het misbruiken ervan, zodat ze hier ongestoord mee door kunnen blijven gaan.

Na 8 april is het dus niet meer vertrouwd om een computer met Windows XP (of ouder) te gebruiken voor internet. Met name telebankieren of andere handelingen waar persoonsgegevens in het spel zijn wordt ten zeerste afgeraden. Banken betalen online gestolen geld niet terug als u verouderde software of een niet bijgewerkte virusscanner gebruikt.

 

Wat kan ik doen?

Windows 7 of 8 installeren is natuurlijk een mogelijkheid, maar op oudere computers is dit niet aan te raden. Ze zijn namelijk al ouder dan Windows 7 of 8, terwijl deze nieuwere Windowsversies ontwikkeld zijn om te werken met nieuwe computertechnieken. De computer zal langzamer zijn en mogelijk werken onderdelen niet meer. Bovendien heeft u voor uw oude computer een nieuwe officiƫle Windowslicentie nodig.

Is uw computer verouderd, dan is de aanschaf van een nieuwe PC vaak de beste optie. U betaalt dan naast de Windowslicentie geen aparte installatiekosten. Vaak kunt u uw eigen scherm en andere randapparatuur blijven gebruiken. Voor actuele aanbiedingen kijkt u op www.peterscomputers.nl/aanbiedingen.