Advies: laptop of vaste PC?

on 29 nov 2013

Veel mensen twijfelen of ze een laptop of een vaste computer zullen aanschaffen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen van een laptop / notebook / draagbare computer

Het grootste voordeel voor velen is het formaat. Hierdoor is een laptop makkelijk overal mee naartoe te nemen. Ook neemt de laptop weinig ruimte in beslag als u het apparaat thuis wilt opbergen. Dit is voor veel mensen al genoeg om een laptop aan te schaffen. Toch heeft een ‘vaste’ computer ook sterke voordelen.

Voordelen van een (desktop) computer / PC

– Goedkoper of betere prestaties bij eenzelfde prijs als een laptop
– Langere levensduur, qua onderdelen en qua prestaties (Peters Computers selecteert hiervoor A-kwaliteit onderdelen)
– Eenvoudig uit te breiden (upgraden)
– De onderdelen zijn minder kwetsbaar dan de onderdelen in een laptop
– Eventueel defecte onderdelen zijn eenvoudiger te vervangen: reparaties vele malen goedkoper en sneller. Zo is een PC-reparatie bij Peters Computers in bijna alle gevallen dezelfde of de volgende (werk)dag al gedaan door de eigen technische dienst, terwijl een laptop vaak opgestuurd moet worden naar de fabrikant, wat inhoudt dat u de laptop gemiddeld meer dan 3 weken moet missen.
– Niet gebonden aan een 15 of 17 inch beeldscherm
– Over het algemeen beter geschikt voor grafische spellen en videobewerking (voor een lager bedrag), hoewel standaardtoepassingen zoals internetten, e-mailen en chatten voor zowel laptop als PC geen probleem mag zijn.

Hoe komt het dat een vaste computer zoveel meer voordelen heeft? Eigenlijk hebben alle voordelen te maken met het feit dat de onderdelen in een laptop kleiner moeten zijn. Deze onderdelen worden toch erg warm en daar moet de fabrikant rekening mee houden.

Wij hopen dat wij u hiermee een duidelijk advies hebben kunnen geven. Wilt u er toch graag meer over weten, dan helpen wij u graag verder in onze winkel.