Belangrijke backup-tips

on 25 mrt 2014

Een van de vervelendste problemen op computergebied is het verliezen van belangrijke data, zoals foto’s, documenten, etc. Hoewel wij ons uiterste best doen om dataverlies door defecte apparatuur te voorkomen, zit een ongeluk alsnog in een klein hoekje. Denk hierbij aan virussen, fysieke schade door vallen of vocht, diefstal of simpelweg op een verkeerde knop drukken. Een reservekopie van uw bestanden is in zo’n noodsituatie vaak een redding. Helaas zien we in de praktijk nog veel voorbeelden waar klanten geen (goede) backup hebben en hun gegevens kwijt zijn.

Drie gouden regels

De eerste en misschien wel de belangrijkste is: maak regelmatig backups. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar veel mensen worden op den duur toch weer slordig, met als gevolg dat u na een computercrash of andere fout geen bestanden meer overhebt, of alleen nog maar de foto’s en documenten van een jaar geleden. Zelfs de beste computer kan crashen en de kans op een virus is ook altijd aanwezig. Het maken van een backup hoeft niet lang te duren en het grote gemak dat u ervan zult hebben staat er qua tijd zeker niet bij in verhouding.

Een tweede belangrijke en ook hopelijk vanzelfsprekende tip is: bewaar bestanden dubbel. Veelgebruikte middelen om een backup op te maken, zijn de USB-stick en de externe hardeschijf. Maak niet alleen maar een backup op een van deze apparaten, maar liefst op meerdere. Bijvoorbeeld: uw foto’s laat u op de computer staan en u bewaart ze op de geheugenkaart, USB-stick en/of externe hardeschijf. Nog beter is uiteraard om de backups ver van elkaar te bewaren, voor het geval dat er brand uitbreekt of uw computer of schijf gestolen wordt. Dit kunt u eventueel ook tegen vergoeding bij online webdiensten laten doen (zie onder).

Belangrijk is vervolgens om de backups regelmatig te controleren, want het kan zo zijn dat een van de apparaten defect raakt. DVD’s en CD’s zijn sowieso na een aantal jaren slechter leesbaar en dit gebeurt helemaal snel als ze niet volgens de aanwijzingen bewaard worden. Maar ook kunnen (externe) hardeschijven defect raken door vallen, vocht of door domme pech. Het meest betrouwbaar zijn de geheugenkaarten die ook in de fotocamera zitten en online diensten.

Programma’s

Er zijn verschillende programma’s die het maken en bijhouden van backups vereenvoudigen. Hieronder een overzicht van enkele van deze programma’s.

Windows

Windows bevat standaard al de mogelijkheid om backups te maken van uw documenten, afbeeldingen, muziek en instellingen. Een uitleg voor deze systemen vindt u hier voor Windows 7 en hier voor Windows 8 / 8.1.

Duplicati

Voor wie liever iets meer controle over de backupinstellingen wil, is het gratis programma Duplicati wellicht interessant. U kunt hiermee backups plannen, beveiligen en helemaal naar wens configureren. Duplicati biedt tevens de mogelijkheid om te backuppen naar programma’s als Dropbox en OneDrive (zie onder) of naar een externe hardeschijf.

Cloudoplossingen

Bewaart u uw gegevens liever in de cloud, dan zijn Dropbox (2GB gratis), Microsoft OneDrive (7GB gratis) en Google Drive (15GB gratis) goede diensten. U installeert hiervoor een klein programmaatje dat een eigen map op uw computer aanmaakt. Bestanden die u in deze map plaatst, worden vanzelf geĆ¼pload naar uw beveiligde online opslag. Installeert u het programma op al uw computers/tablets/telefoons, dan synchroniseert het programma de bestanden tussen al die apparaten zodat u er altijd bij kunt.

Dropbox, OneDrive en Drive worden vaak gebruikt voor individuele bestanden. Maakt u liever complete backups, dan is CrashPlan een eenvoudige (en ook Nederlandstalige) backupoplossing. Online opslag is hier helaas niet gratis, maar de gratis versie van CrashPlan biedt u wel de mogelijkheid om te backuppen naar een externe hardeschijf of beveiligd naar andere computers in huis of van kennissen. De gegevens worden hierdoor verspreid, waardoor u bij brand of diefstal niet alsnog alles kwijt raakt.